Hrvatski forum protiv raka dojke EUROPA DONNA | Member: EUROPA DONNA - The European Breast Cancer Coalition

Po prvi put obilježen Dan Ruže Sabol

Objavljeno: 3. lipnja 2016.

Prof. Ruža Sabol je započela sa radom u Središnjem institutu za tumore 1979. godine i odmah po dolasku je osnovala Službu za rehabilitaciju onkoloških bolesnika. Stvarajući Službu definirala je koncept rada u tri pravca: medicinska rehabilitacija, psihosocijalna rehabilitacija i znanstveni rad. Uvela je onkološku rehabilitaciju u multidisciplinarni program liječenja onkološkog bolesnika, od trenutka postavljanja dijagnoze do terminalnog stadija bolesti.

Godine 1990. odlazi u mirovinu, ali još nekoliko godina radi kao predavač na Edukacijsko rehabilitacijskom fakultetu i Zdravstvenom veleučilištu iz kolegija Rehabilitacije.Prelaskom u Središnji institut za tumore prof. Ruža Sabol, pored redovitog liječničkog rada, uključuje se u rad Lige protiv raka zajedno s kolegama onkolozima, stvarajući i vodeći udruge onkoloških bolesnika.

Nakon odlaska u mirovinu i dalje ostaje aktivna u Hrvatskoj ligi protiv raka, u kojoj se 1993.godine na njezin poticaj utemeljuju dvije sekcije kao podružnice europskog i svjetskog pokreta borbe protiv raka dojke: Europa Donna – Europska koalicija protiv raka dojke i Reach to Recovery – nemedicinski program rehabilitacije žena s rakom dojke.

Uoči Dana državnosti, 29.svibnja 1993. god. Hrvatska liga protiv raka organizirala je u dvorani Hrvatskog vijeća europskog pokreta (Europski dom u Jurišićevoj ulici) svečano predstavljanje Povelje pokreta žena protiv raka dojke „Europa Donna“.

Glavni ciljevi Povelje pokreta žena protiv raka dojke „Europa Donna“ temelje se na nužnoj potrebi smanjenja pojavnosti i mortaliteta žena od raka dojke u Europi. U Proglasu Povelje „Europa Donna“ bilo je zacrtano da se u svim europskim državama sakupi milijun potpisa kojima se obvezuju zdravstvene i državne vlasti europskih zemalja da stvore uvjete za osnivanje više centara za dojku, povećaju broj mamografa te osposobi više stručnog osoblja kako bi se rak dojke ranije otkrio i uspješnije liječio.

Po prvi se puta danas, u organizaciji Udruge žena operiranih dojki Nada-Rijeka i Europa Donna Hrvatska, u Rijeci obilježio Dan Ruže Sabol na kojem je prisustvovalo osamdesetak predsjednica i članica Udruga žena operiranih dojki iz cijele Hrvatske. U bogatom programu sudjelovali su mr.sc. Ljiljana Vrcić-Kiseljak, bacc.med.tehn. Božica Šnajdar, prof. psihologinja Inka Miškulin, doc.dr.sc. Vesna Ramljak, doc.dr.sc. Franjo Lovasić te prof. dopredsjednica Udruge Nada-Rijeka – Saša Čohar Mančić.

“Važno je obilježiti ovaj dan zbog toga što se javnost treba osvijestiti o samopregledu i prevenciji budući da je u današnje doba rak dojke, ukoliko se otkrije na vrijeme, izlječiv“, za Teklić je izjavila Saša Čohar Mančić. Prije početka predavanja, Leana, Nika i Alen oformljeni u akustični glazbeni sastav, oduševili su sve prisutne izvanrednim izvedbama “Hallelujah” i “More Than Words”.


Komentari su zatvoreni.