Hrvatski forum protiv raka dojke EUROPA DONNA | Member: EUROPA DONNA - The European Breast Cancer Coalition

Utjecaj korona virusa (COVID-19) na oboljele od raka dojke

Objavljeno: 22. travnja 2020.

Članovi inicijative „Transforming Breast Cancer Together“ (Zajedno mijenjamo rak dojke) pozdravljaju napore i suradnju država članica i institucija EU-a u upravljanju koordiniranim i učinkovitim odgovorom na globalnu pandemiju COVIDA-19. U ovim dosad neviđenim vremenima nesigurnosti iznimno cijenimo ogromne napore zdravstvenih djelatnika i drugih djelatnika u zdravstvenim sustavima koji neumorno rade te vlastite živote i živote svojih bližnjih izlažu riziku da bi se borili protiv pandemije i građanima EU-a pružili najbolju moguću skrb. Svi smo ujedinjeni u ovoj globalnoj borbi protiv novog koronavirusa i pozivamo na najveću moguću suradnju na globalnoj, europskoj, nacionalnoj, regionalnoj i pojedinačnoj
razini.

EpidemijaCOVIDA-19 ujedno predstavlja izravnu prijetnju životima Europljana time što narušava kontinuitet i kvalitetu skrbi u drugim terapijskim područjima. Kao inicijativa većeg broja dionika koja je duboko predana unaprjeđivanju liječenja raka dojke u Europi, želimo naglasiti važne probleme koje epidemija COVIDA-19 stvara za oboljele od raka dojke. Time nastojimo poduprijeti izvanredne stvari koje trenutačno u Europi rade sva nadležna tijela te se pobrinuti da svi bolesnici koji boluju od ozbiljnih bolesti, poput raka dojke, budu zaštićeni te da se njihove potrebe rješavaju na odgovarajući način. U ovim je vremenima ključno osigurati da oboljeli od raka dojke mogu pristupiti sigurnim i kvalitetnim postupcima u cijelom rasponu skrbi, od rane dijagnoze do liječenja.

 

IZAZOVI U PRISTUPU ODGOVARAJUĆEM LIJEČENJU I SKRBI

 

Izazov br. 1: Smanjeni resursi za skrb oboljelih od raka dojke

Budući da se veliki napori preusmjeravaju na borbu protiv pandemije COVIDA-19 te zbog povećanih zahtjeva prema nacionalnim zdravstvenim sustavima, osobe oboljele od raka dojke i onkolozi suočavaju se sa sve većim izazovima u osiguravanju kontinuiteta usluga i pomoći.

Budući da je preraspodjela sredstava trenutačno usredotočena na jedinice intenzivnog liječenja, nestašice osobne zaštitne opreme za zdravstvene djelatnike diljem EU-a, u različitim razmjerima, ključne za obuzdavanje širenja COVIDA-19, poput zaštitnih maski, rukavica i sredstava za dezinfekciju, narušavaju mogućnost pružanja kvalitetne skrbi i pristup uslugama za
oboljele od raka dojke. 1 Uz sve to zatvaranje granica i ograničenja uvoza i izvoza mogu ugroziti pristup određenim terapijama za rak dojke. U nekim se područjima liječnici preraspodjeljuju na skrb za oboljele od COVIDA-19. Iznimno je važno da većina onkologa i dalje bude dostupna za liječenje oboljelih od raka.

U duhu europske solidarnosti, od velike je važnosti za Europsku uniju i njezine države članice da osiguraju jednak pristup terapijama za oboljele od raka dojke tako što će izbjegavati sve prepreke proizvodnji i pristupu medicinskoj opremi, proizvodima i lijekovima, kao i njihovoj distribuciji u svim državama članicama.

Izazov br. 2: Odgađanje probira i dijagnoze

U aktualnoj klimi teško je bolesnicama koje primijete rane simptome bolesti (npr. kad otkriju kvržicu u grudima) zatražiti liječničku pomoć, kako zbog nedostatka dostupnih medicinskih ustanova tako i iz straha od zaraze virusom na rizičnim mjestima. Uz to je većina programa probira trenutačno obustavljena, a sva medicinska savjetovanja koja se ne smatraju hitnima odgođena su. 2 3 4

Bolesnice koje su pozitivne na novi koronovirus i pronađu kvržicu moraju pričekati završetak karantene da bi se podvrgnule odgovarajućim dijagnostičkim postupcima budući da su bolnice podijeljene na “čista” i “zaražena” područja, pa bi tako bolesnici pozitivni na COVID-19 pristupali osnovnim onkološkim uslugama u “čistim” područjima.

To je problematično zato što je rana dijagnoza bolesti ključan element u uspješnom liječenju raka dojke. Zbog toga to može dovesti do dijagnosticiranja u kasnijem stadiju koji je teže liječiti, zahtijeva više resursa i može utjecati na preživljenje. Stoga pozivamo nadležne da osiguraju javnosti pouzdane informacije o aktualnoj situaciji te pristup medicinskim savjetovanjima i probiru.

Izazov br. 3: Odgađanje liječenja raka dojke

Zbog teške situacije bolnice odgađaju neke usluge, uključujući i kirurške zahvate koji se ne smatraju hitnima ili nužnima za spašavanje života.5 Te su odluke donesene poglavito zbog nedostatka bolničkih kreveta i respiratora u operacijskim salama, koji su prebačeni u jedinice intenzivnog liječenja. To je dovelo do otkazivanja mnogih liječničkih pregleda i kontrola.

Osobe oboljele od raka dojke procjenjuju se od slučaja do slučaja kako bi se utvrdila najbolja terapija kad se ne može napraviti operacija. Zbog toga se bolesnice kojima je dijagnosticiran rak dojke pitaju kad će moći primiti potrebnu skrb, kao što su važni kirurški zahvati i zračenje. To dodatno komplicira činjenica da, tamo gdje se i dalje planira izvesti operacija, bolesnice oklijevaju i oklijevat će doći na istu jer ne žele provesti nekoliko noći u bolnici zbog straha od zaraze koronavirusom tijekom cijelog procesa. A za one bolesnice kojima je potrebna mastektomija, rekonstrukcija postaje problem zato što ponovne operacije i dulje hospitalizacije nisu zajamčene.

Osobama oboljelima od raka u ranom stadiju kojima je potrebna kemoterapija ili ciljana terapija te bolesnicama s uznapredovalim rakom dojke potrebno je kontinuirano liječenje koje se propisuje u određenim vremenskim intervalima. S obzirom na situaciju, u nekim bi područjima takve osobe mogle biti preusmjerene u druge ustanove i/ili bi mogle preskočiti važne termine za terapiju. To potencijalno izlaže te bolesnice većem riziku od recidiva ili progresije te time i od lošijih ishoda. To ujedno stvara ogroman psihološki pritisak za bolesnice koje su ionako već
osjetljive.

Bit će nužno da kreatori politika u EU-u jamče i bolesnicama i zdravstvenim djelatnicima jasne informacije i smjernice za kvalitetnu skrb za oboljele od raka dojke tijekom ove pandemije.

Izazov br. 4: Obustava kliničkih ispitivanja

U mnogim je područjima došlo do privremene obustave brojnih kliničkih ispitivanja zbog potrebe samoizolacije ispitanika, ograničenog pristupa klinikama i bolnicama te premještaja zdravstvenih djelatnika na zadatke povezane s COVIDOM-19. To je presudno zato što ta ispitivanja često predstavljaju važnu liniju liječenja za bolesnice s uznapredovalim rakom dojke ili one koje ne odgovaraju na standardne terapije te ih ostavlja bez ikakve opcije ili nade za liječenje.6 Često su tu radi o najranjivijim bolesnicama, za koje je pristup pravovremenom liječenju ključan.

Želimo pohvaliti Europsku agenciju za lijekove što je izdala smjernice o Upravljanju kliničkim ispitivanjima za vrijeme pandemije COVIDA-19 te pozivamo države članice da slijede prijedloge kako bi se klinička ispitivanja nastavila.

 

PSIHOLOŠKI I SOCIJALNI IZAZOVI

 

Izazov br. 5: Emocionalna uznemirenost uzrokovana nesigurnošću liječenja i kontrole

Prethodno opisana odgađanja planiranih postupaka i kirurških zahvata mogu uzrokovati znatnu emocionalnu uznemirenost kod osoba oboljelih od raka dojke, koje se često nađu u teškim situacijama kad im se najavi da će se njihov kirurški zahvat ili liječenje odgoditi. To ujedno uzrokuje i veliki stres njihovim obiteljima i njegovateljima. Uz to, osobe koje su preživjele rak dojke osjetit će veliku zabrinutost oko povratka bolesti zbog otkazivanja redovnih kontrolnih pregleda, što stvara ogromnu tjeskobu.

Izazov br. 6: Emocionalna uznemirenost uzrokovana strahom od COVIDA-19

Postojeći znanstveni dokazi ukazuju na to da su osobe s podležećim bolestima, uključujući rak, ranjivije i podložne razvoju komplikacija zbog virusa. 7 8 Osobe oboljele od raka dojke koje primaju kemoterapiju, ciljanu ili biološku terapiju ili zračenje imaju oslabljeni imunološki sustav, zbog čega su pod puno većim rizikom od komplikacija u slučaju zaraze. To dodatno povećava uznemirenost koju osobe oboljele od raka dojke već osjećaju zbog svog stanja. 9 10

Zbog toga takve bolesnice moraju biti kod kuće te se strogo pridržavati pravila socijalnog distanciranja izbjegavajući sve kontakte s potencijalno rizičnim ljudima. To može dovesti do situacije izolacije i usamljenosti, gdje bolesnice ne primaju podršku i ohrabrenje od svojih najbližih, što je teško za podnijeti mnogim bolesnicima koji su na terapiji.

Izazov br. 7: Emocionalna uznemirenost za osobe koje su preživjele rak

Otkazivanja redovnih kontrolnih pregleda, mamografija, ultrazvuka i rehabilitacije uzrokuju ogromnu tjeskobu osobama koje su preživjele rak dojke.

Za one osobe koje su preživjele rak dojke a koje su zaposlene i vratile su se na posao, bez obzira na to jesu li u socijalnoj izolaciji zbog oslabljenog imunološkog sustava ili ne, emocionalna uznemirenost može biti jednako teška. Posao može pružiti osjećaj svrhe i biti odlična distrakcija u vrijeme zabrinutosti, ali za one koji imaju ograničene kontakte sa svojim poslodavcem ili kolegama može se činiti kao korak unazad, koji je još gori u situaciji ograničenog pristupa savjetima medicinskih sestara ili specijalista za rak dojke.

Osobe koje su bez posla ili na odsustvu ili samozaposlene uz to će osjetiti značajna ekonomska i socijalna opterećenja povrh svoje dijagnoze raka, a domino učinak osjetit će i one i njihove obitelji.

 

RESURSI ZA SUOČAVANJE S IZAZOVIMA

Ove probleme navodimo kako bismo rasvijetlili novu stvarnost do koje je dovela epidemija COVIDA-19 za oboljele od raka dojke pa pozivamo sve nadležne, kako na razini EU-a tako i na nacionalnoj razini, da poduzmu potrebne mjere za rješavanje navedenih problema te za postizanje najmanje moguće razine ometanja liječenja i života svih bolesnika koji boluju od teških bolesti poput raka dojke.

Sve organizacije članice inicijative Transforming Breast Cancer Together predane su zajedničkom radu na rješavanju izazova s kojima se suočavaju osobe oboljele od raka dojke tijekom epidemije te na osiguravanju kontinuirane kvalitetne skrbi za cijelo vrijeme suživota s rakom. S tim u vidu svi članovi inicijative predvode nastojanja u svom području stručnosti, bez obzira na to radi li se o širenju važnih informacija bolesnicima, osiguravanju medicinske opreme i lijekova, koordinaciji odgovora na razini EU-a ili podupiranju država članica u rješavanju ove krize. Uz to, Europsko društvo za medicinsku onkologiju (ESMO) izdaje smjernice za liječenje svih vrsta raka tijekom ove pandemije11, a skupina uglednih stručnjaka za rak dojke objavila je preporuke o utvrđivanju prioriteta i liječenju oboljelih od raka dojke tijekom pandemije COVIDA-19.12 Te preporuke predstavljaju najbolja aktualna saznanja o održavanju najbolje moguće kvalitete skrbi dok se suočavamo s ovim vremenima bez presedana.

U nastavku navodimo resurse koje su razvili članovi inicijative Transforming Breast Cancer Together a kojima je cilj pružiti bolesnicima, zdravstvenim djelatnicima i kreatorima politika smjernice i informacije o najboljim načinima ograničavanja mogućeg stresa i smetnji koje su gore navedene.

1  https://www.ecco-org.eu/Global/News/Latest-News/2020/03/NEWS-Statement-on-COVID-19-from-the-European-Cancer-Organisation-Board-of-Directors
2 https://www.thelancet.com/action/showPdf?pii=S1470-2045%2820%2930217-5
3 https://www.bbc.com/news/uk-scotland-52094954
4 https://www.theguardian.com/world/2020/apr/07/life-hanging-by-a-thread-for-italian-cancer-patients-in-coronavirus-crisis
5 https://www.thelancet.com/action/showPdf?pii=S1470-2045%2820%2930217-5
6 https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/coronavirus-and-cancer
7 https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/who-china-joint-mission-on-covid-19-final-report.pdf
8 https://www.ecdc.europa.eu/en/current-risk-assessment-novel-coronavirus-situation
9 https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/RRA-sixth-update-Outbreak-of-novel-coronavirus-disease-2019-COVID-19.pdf
10 https://www.macmillan.org.uk/coronavirus/cancer-and-coronavirus
11 https://www.esmo.org/covid-19-and-cancer/supporting-oncology-professionals
12 https://doi.org/10.1016/j.breast.2020.04.006

UZ POTPORU:

Preuzmite originalnu verziju na engleskom


Komentari su zatvoreni.