Hrvatski forum protiv raka dojke EUROPA DONNA | Member: EUROPA DONNA - The European Breast Cancer Coalition

Oncotype test

Objavljeno: 4. siječnja 2019.

Oncotype test, o kojemu se kod nas gotovo ništa ne zna i ne govori, u Sloveniji se preporučuje već šest godina. U svijetu zapadne medicine poznat je deset godina. Testom se na temelju patohistološkog nalaza može kod većine pacijentica odlučiti da li im je potrebna kemoterapija. Postoje i granični slučajevi kod kojih kemoterapija najvjerojatnije ne bi bila potrebna, ali se to na temelju tog nalaza ne može sa sigurnošću tvrditi. U takvim slučajevima koristan je taj genetski test koji prognozira korist od kemoterapije.

Nedavno je u reportaži na nacionalnoj televiziji prikazana priča o pacijentici s tumorom dojke koja je slučajno u inozemstvu saznala da postoje prognostički testovi za tumor dojke koji pomažu pri procjeni koristi od kemoterapije kod određenih podtipova ranog raka dojke, a potrebu za takvim dotatnim profiliranjem tumora određuje nadležni onkolog. Nakon što je sama istražila mogućnosti, pronašla je kontakt i osobno pokrila trošak izrade prognostičkoj testa za tumor dojke.

Iz HZZO-a su na ovu temu izjavili: “HZZO trenutno nema saznanja vezano za testiranje ONCOTYPE DX (niti za druge slične testove) te ono trenutno nije na popisu ugovorenih postupaka HZZO-a. Novi postupci koji se obavljaju na teret obveznog zdravstvenog osiguranja uvode se na prijedlog stručnih društava (npr. Onkološko društvo u ovom slučaju). Prosjek cijene kemoterapije nije moguće odrediti jer cijena ovisi o protokolu koji određuju onkolozi te o izboru lijekova, duljini trajanja kemoterapije i ostalom.”

Najnovije smjernice Britanskog Nacionalnog instituta za kliničku izvrsnost (NICE – National Institute for Health and Care Excellence) objavljene 19.12.2018., prvi put daju preporuku za 3 prognostička profilna testa za tumor dojke koji se koriste kao pomoć prilikom određivanja adjuvantne kemoterapije (koja se daje nakon operacije tumora) kod rano otkrivenih tumora dojke točno određenih karakteristika (tumor dojke koji je hormon-receptor pozitivan, HER2 negativan, s 0 ili 1-3 pozitivna limfna čvora:

Prema našim saznanjima EndoPredict i Oncotype DX testovi za sada nemaju poveznicu u Hrvatskoj nego pacijentice mogu privatno poslati uzorke na testiranje u laboratorije u inozemstvu, dok je u tijeku faza uspostave Prosigna prognostičkog testa u Hrvatskoj.

Za više informacija o prognostičkim profilnim testovima obratite se svom liječniku onkologu. Napominjemo kako trenutno ovi testovi nisu pokriveni od strane HZZO-a te nije moguće tražiti povrat sredstava od HZZO-a.

Više informacija o prognostičkim testovima za tumor dojke potražite na linkovima:
https://endopredict.com
https://www.oncotypeiq.com/en-GB/breast-cancer/healthcare-professionals/oncotype-dx-breast-recurrencescore/about-the-test
https://www.nanostring.com/diagnostics/prosigna-uk

Više informacija o najnovijim NICE smjernicama:
https://www.nice.org.uk/guidance/dg34/chapter/1-Recommendations

Više informacija o reportaži možete pronaći na sljedećim poveznicama:
https://mojtv.net/kanal/tv-program/341/htv-4/2018-10-22/emisija/91857842/labirint
https://vijesti.hrt.hr/468543/tanja-je-uspjela-zasto-zdravstvo-suti-o-oncotype-testu
https://www.facebook.com/HRTnovimediji/posts/hrt-labirint-%C5%A1to-je-oncotype-test-kojim-pacijentimaoboljelim-od-karcinoma-mo%C5%BEe-/2043238399089832/
https://www.index.hr/vijesti/clanak/zasto-hrvatski-doktori-ne-zele-test-koji-pokazuje-trebate-likemoterapiju/2035274.aspx


Komentari su zatvoreni.