Hrvatski forum protiv raka dojke EUROPA DONNA | Member: EUROPA DONNA - The European Breast Cancer Coalition

Konstruktivan interdisciplinarni dijalog na tribini o raku dojke!

Objavljeno: 8. veljače 2017.

n_61325856_tribina_rak_dojke_20172795433

Na stručnoj tribini “Rak dojke – od prevencije do najnovijih metoda liječenja” okupili su se svi relevantni predstavnici zdravstvene administracije, uz interdisciplinarni pristup pravovremenoj prevenciji i učinkovitijem liječenju raka dojke. Među sudionicima tribine bili su prisutni i predstavnici farmaceutske struke. Udruga Europa Donna Hrvatska od 2012. do danas prikupila je 1,3 od potrebnih 5 milijuna kuna za kupnju aparata za intraoperativno zračenje, kojim bi se ženama oboljelima od raka dojke omogućio jednokratno zračenje i tako olakšalo njihovu borbu s tom teškom bolešću, pa od Ministarstva zdravstva traži da pomogne u kupnji tog uređaja.

Tribinu su podržali mnogi uvaženi uzvanici: Prof. dr. dc. Milan Kujundžić, izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske, gdina. Andreja Plenkovića, a ujedno i Ministar zdravstva RH, dr.sc. Tomislav Madžar, posebni savjetnik Predsjednice RH za zdravstvo i sport, dr. sc. Ines Strenja Linić, predsjednica Saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, prim. dr. Siniša Varga, potpredsjednik Saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, Ana Mandac, pomoćnica Ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta RH, dr. sc. Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba Dr. Andrija Štampar, izaslanica Gradonačelnika Grada Zagreba i Gradskog ureda za zdravstvo gđa. Jasna Tucak, predstavnici KoHOM-a, Hrvatskog društva mladih liječnika Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog farmaceutskog društva, članice Europa Donna Hrvatska iz pet gradova, predstavnici srodnih udruga, zdravstvenih medija, te mnog drugi partneri u borbi protiv zloćudnih bolesti.

f9a8540c4ba72d6acbdc

Predsjednica udruge Europa Donna, doc. dr. sc. Vesna Ramljak u ponedjeljak je na stručnoj tribini “Rak dojke – od prevencije do najnovijih metoda liječenja” istaknula kako će udruga teško sama moći prikupiti potrebna sredstva bez pomoći Ministarstva zdravstva. Doc. dr. sc. Ramljak je inicijatorica i osnivač Centra jednodnevne dijagnostike raka dojke u Klinici za tumore koji je prepoznat kao jedna od najboljih praksi hrvatskog zdravstva, te je kao takva predstavljena pred svim relevantnim institucijama i zdravstvenoj administraciji kao primjer uspješnog postizanja konsenzusa i implementacije smjernica izvrsnosti u liječenju karcinoma dojke. Naglasila je kako od raka dojke u Hrvatskoj oboli svaka deseta žena i treba im što je više moguće olakšati borbu s tom teškom bolešću, istaknuvši da bi Hrvatska, uspije li nabaviti uređaj, bila prva zemlja u ovom dijelu Europe koja bi svojim pacijenticama omogućila takvo liječenje.

Ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić rekao je kako će Ministarstvo nastojati pomoći u kupnji aparata, a ženama je uputio apel da se odazivaju na preventivne preglede jer, osim odgovornosti zajednice i zdravstvenog sustava, skrb o zdravlju je na svakom pojedincu. “Pojavnost raka je velika, ne samo dojke već i drugih karcinoma. Uistinu apeliram na sve žene koje dobiju poziv na mamografiju ili ultrazvuk da se odazovu, jer rak dojke napada svaku dob, a poglavito se trebaju odazvati on žene koje u obitelji imaju pozitivnu anamnezu, odnosno nekoga tko je imao rak dojke”, rekao je Kujundžić. Dodao je da se moraju tražiti novi oblici kako povećati odaziv na preventivne preglede, koji je sada premali, a tu veću ulogu mogu odigrati i obiteljski liječnici.

e25a5bb1c3896b464ff1

Prof. dr. sc. Danko Velimir Vrdoljak, predstojnik Klinike za tumore pri KBC Sestre Milosrdnice osvrnuo se na poražavajuće podatke o broju umrlih od zloćudnih bolesti u Hrvatskoj, naglasivši kako se u tu svrhu treba poboljšati ulaganje u nove metode liječenja, stalnu izobrazbu zdravstvenih stručnjaka, te preventivne programe. Pritom je naveo podatak kako se 1/3 ukupnog broja žena oboljelih od raka dojke liječi na Klinici za tumore KBC Sestre Milosrdnice.

16473973_1250277341676507_6773397643080486282_n

Doc. dr. sc. Hrvoje Šobat, voditelj Odjela za radioterapijsku onkologiju Klinike za tumore pri KBC Sestre Milosrdnice pojasnio je doprinos aparata za intraoperativno zračenje i u liječenju drugih zloćudnih tumora, te naglasio cost-benefit za njegovu nabavku Klinici, za učinkovito liječenje pacijenata.

Predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku dr. sc. Ines Strenja Linić najavila je skoro donošenje Nacionalnog plana borbe protiv raka, kao ključnog dokumenta koji bi trebao ustrojiti sustav skrbi i omogućiti da se smanji sada prevelika smrtnost od raka u Hrvatskoj u odnosu na druge zemlje. “Nacionalni plan je ključan kako bismo posložili sustav i taj kotač okrenuli u suprotnom smjeru. On treba definirati kako poboljšati prevenciju i edukaciju građana da se odazovu na preglede, gdje će se rak liječiti i na kojoj aparaturi, koji stručnjaci i po kojim algoritmima, kao i organizaciju palijativne skrbi za one koji izgube bitku s bolešću”, rekla je Strenja Linić.   Dr. Ines Balint iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) naglasila je, pak, važnu ulogu obiteljskih liječnika koji najbolje znaju stanje svojih pacijenata i njihove potrebe. “S primarnom zdravstvenom zaštitom i obiteljskom medicinom sve počinje i sve završava. Moramo od vrtićke dobit i educirati kako mogu zdravim načinom života prevenirati nastanak nekih bolesti. Mi poznajemo obitelji i znamo koje faktore rizika imaju i kako ih možemo motivirati da rano krenu s preventivnim pregledima”, poručila je. Bitnim je ocijenila da se podatci o preventivnim pregledima ne vode stihijski, već da budu objedinjeni te da obiteljski liječnici sudjeluju u procesu i nakon postavljanja dijagnoze i liječenja.

Doc. dr. sc. Marijana Braš je kao psihijatrica s KBC Zagreb pojasnila važnost psihološke podrške pacijentima ali i zdravstvenom osoblju tijekom liječenja, te opisala kako se provodi psihološka podrška pacijenticama s dijagnozom raka dojke u interdisciplinarnom timu u njihovoj Klinici.

Mag. pharm. Sanja Antolović Gavrić iz ZU Ljekarne Pablo, ujedno i članica Izvršnog odbora Sekcije za javno ljekarništvo Hrvatskog farmaceutskog društva, prenijela je svoja iskustva u radu s pacijenticama oboljelima od raka dojke koje susreće često, obzirom na blizinu Klinike za tumore. Mag. Antolović Gavrić je navela najčešće nedoumice pacijentica koje dolaze u ljekarnu, naglasivši važnost podrše ljekarnika za suradljivosti ustrajnost u terapiji i suočavanje s mogućim nuspojavama liječenja. Međunarodna farmaceutska federacija koja okuplja ljekarnike, nedavno je obnovila svoju izjavu pri sastanku Svjetske zdravstvene organizacije o važnosti uključivanja i ljekarnika u prevenciju zloćudnih tumora i skrb oboljelih.

Mag. pharm. Mimi Vurdelja, farmakolog i nutricionist, voditeljica zdravstvene službe Hrvatskog olimpijskog odbora, naglasila je kako posljednje studije učestalo pokazuju da neka hrana može povećati ili smanjiti rizik za nastanak raka dojke. Pritom se osvrnula na smjernice za pravilnu prehranu s ciljem smanjenja rizika, ali i savjete pacijenticama koje su već oboljele od raka dojke.

Tribina je ukazala na veliki potencijal suradnje zdravstvenih stručnjaka i zdravstvene administracije s pacijentima, kako bi se ostvarila vizija smanjenja broja oboljelih od raka dojke ali i drugih zloćudnih tumora, uz značajno bolji postotak preživljenja. Moderatorica tribine, Anita Galić iz Hrvatskog farmaceutskog društva, rezimirala je sve afirmativne izjave uvaženih sudionika- Na ovaj problem ne treba gledati kroz ružičaste naočale, ali svakako treba stremiti ka cilju da svim građanima, a posebice u ovom kontekstu, građankama Republike Hrvatske darujemo- ružičasti život!

Izvor: http://www.farmaceut.org/


Komentari su zatvoreni.