Hrvatski forum protiv raka dojke EUROPA DONNA | Member: EUROPA DONNA - The European Breast Cancer Coalition

Otvoren termin za genetičko savjetovalište u Klinici za tumore

Objavljeno: 22. siječnja 2020.

Europa Donna Hrvatska u suradnji s Genetičkim savjetovalištem Klinike za tumore otvara termin za genetičko savjetovalište u Klinici za tumore.

Cilj savjetovališta je pronaći osobe koje imaju nasljedne predispozicije, odnosno povećan rizik za nastanak tumora dojke i jajnika ili ponovljenog tumora ako ste već oboljele, u odnosu na opću populaciju. Rizik za razvoj raka dojke u općoj populaciji je 12%. Kod nositelja mutacija rizik za pojavu karcinoma dojke do 70. godine života povećan je na 80%, a rizik za pojavu raka jajnika 25-50%.

U koliko imate minimalne kriterije prema smjernicama (Liječnički Vjesnik, 2017):

– oboljeli od raka dojke prije 50. godine života i osoba s dijagnozom trostruko negativnog raka dojke (ER -, PR-,HER2-) prije 60. godine života; Bilateralni ili multicentrični rak dojke ili imate jednu ili više srodnica koje su oboljele od raka dojke, jajnika ili gušterače,

– zdrave osobe koje u obitelji imaju nositelja BRCA1/BRCA2 mutacije; barem dvije bliske srodnice s karcinomom dojke ili jednu blisku srodnicu oboljelu od karcinoma dojke prije 45 godine života ili s karcinomom jajnika ili mušku osobu oboljelu od karcinoma dojke,

pošaljite svoje kratke podatke o obiteljskoj anamnezi i broj telefona na mail genetičkog savjetovališta Klinike za tumore KBC Sestre milosrdnice: onkgensav@kbcsm.hr.

Po naručivanju na mail bit ćete kontaktirani i obaviješteni o terminu razgovora i medicinskoj dokumentaciji koju je potrebno donijeti.


Komentari su zatvoreni.