Hrvatski forum protiv raka dojke EUROPA DONNA | Member: EUROPA DONNA - The European Breast Cancer Coalition

Održana humanitarna utrka Pink Run

Objavljeno: 24. rujna 2018.

Zagreb, 24. rujna 2018. – Na zagrebačkom jezeru Bundek u subotu poslijepodne održana je humanitarna utrka Europa Donna Zagreb Pink Run. Oko 300 sudionika trčalo je s ciljem podizanja svijesti o važnosti zdravog načina života. Osim utrke, posjetitelji su sudjelovali na različitim edukacijama i zdravstvenim radionicama. Utrka je ujedno bila i najava ružičastog mjeseca koji je posvećen borbi protiv raka dojke.

Utrka je održana pod geslom «Izađi na zrak i pobijedi (m)rak!», a priključilo joj se oko 300 trkača kako bi, zajedno s organizatorima, podigli svijest o važnosti zdravog načina života kojega čine pravilna prehrana, tjelesna aktivnost, redoviti samopregledi te liječničke kontrole.

Rak dojke najčešći je zloćudni tumor u žena. Broj oboljelih, kada se uzme u obzir broj stanovnika pojedinih država, u Hrvatskoj je veći nego u ostatku Europe, a njihov je broj u porastu. Međutim, ukoliko se bolest otkrije u ranoj fazi, izlječenje i kvalitetan život su mogući, naglasila je doc. dr. sc. Vesna Ramljak, predsjednica udruge Europa Donna Hrvatska.

“Mogućnost izlječenja jako je velika ako se rak dojke otkrije na vrijeme. Gotovo 98 posto žena kod kojih se bolest otkrije u jako ranoj fazi, imaju vrlo visoku šansu da budu izliječene”, dodala je te je pozvala žene da redovito odlaze na kontrolne liječničke preglede, ali i da se samopregledavaju.

Utrku je pratio bogat i zanimljiv program s aktivnostima za cijelu obitelj. Kako bi dali svoj doprinos podizanju svijesti o važnosti zdravog načina života, organizatori su za posjetitelje pripremili različite edukacije te zdravstvene i gastro radionice, kao i savjete nutricionistice Diane Gluhak te mjerenje vitaminsko-mineralnog statusa u organizmu.

Utrku je pratila dobra glazba za koju su bili zaduženi DJ Simon M, pjevačica Zsa Zsa te bend Bang Bang, a program su vodile Martina Validžić i Marijana Perinić.

Humanitarna utrka Europa Donna Zagreb Pink Run bila je ujedno i najava «ružičastog mjeseca» – listopada, koji je posvećen borbi protiv raka dojke. A upravo zdravi stilovi života, važni su za očuvanje zdravlja i rano otkrivanje bolesti koje spašava živote.

Autori fotografija: Zdenko Mlinar i Goran Jakuš

Galerija – Pink Run – trkači


Komentari su zatvoreni.