Događanja

Održana humanitarna utrka Europa Donna Zagreb Pink Run

IZAĐI NA ZRAK I POBIJEDI (M)RAK!

Zagreb, 24. rujna 2018. – Na zagrebačkom jezeru Bundek u subotu poslijepodne održana je humanitarna utrka Europa Donna Zagreb Pink Run. Oko 300 sudionika trčalo je s ciljem podizanja svijesti o važnosti zdravog načina života. Osim utrke, posjetitelji su sudjelovali na različitim edukacijama i zdravstvenim radionicama. Utrka je ujedno bila i najava ružičastog mjeseca koji je posvećen borbi protiv raka dojke.

Utrka je održana pod geslom «Izađi na zrak i pobijedi (m)rak!», a priključilo joj se oko 300 trkača kako bi, zajedno s organizatorima, podigli svijest o važnosti zdravog načina života kojega čine pravilna prehrana, tjelesna aktivnost, redoviti samopregledi te liječničke kontrole.

Rak dojke najčešći je zloćudni tumor u žena. Broj oboljelih, kada se uzme u obzir broj stanovnika pojedinih država, u Hrvatskoj je veći nego u ostatku Europe, a njihov je broj u porastu. Međutim, ukoliko se bolest otkrije u ranoj fazi, izlječenje i kvalitetan život su mogući, naglasila je doc. dr. sc. Vesna Ramljak, predsjednica udruge Europa Donna Hrvatska.

“Mogućnost izlječenja jako je velika ako se rak dojke otkrije na vrijeme. Gotovo 98 posto žena kod kojih se bolest otkrije u jako ranoj fazi, imaju vrlo visoku šansu da budu izliječene”, dodala je te je pozvala žene da redovito odlaze na kontrolne liječničke preglede, ali i da se samopregledavaju.

Utrku je pratio bogat i zanimljiv program s aktivnostima za cijelu obitelj. Kako bi dali svoj doprinos podizanju svijesti o važnosti zdravog načina života, organizatori su za posjetitelje pripremili različite edukacije te zdravstvene i gastro radionice, kao i savjete nutricionistice Diane Gluhak te mjerenje vitaminsko-mineralnog statusa u organizmu.

Utrku je pratila dobra glazba za koju su bili zaduženi DJ Simon M, pjevačica Zsa Zsa te bend Bang Bang, a program su vodile Martina Validžić i Marijana Perinić.

Humanitarna utrka Europa Donna Zagreb Pink Run bila je ujedno i najava «ružičastog mjeseca» – listopada, koji je posvećen borbi protiv raka dojke. A upravo zdravi stilovi života, važni su za očuvanje zdravlja i rano otkrivanje bolesti koje spašava živote.

Autori fotografija: Zdenko Mlinar i Goran Jakuš


PINK RUN: Izađi na zrak i pobijedi (m)rak!

U subotu 22. rujna 2018. s početkom u 18 sati na zagrebačkom jezeru Bundek održat će se humanitarna utrka EUROPA DONNA ZAGREB PINK RUN u organizaciji Europa Donna Hrvatska uz bogat popratni sadržaj i glazbeni program za koji su zaduženi DJ SIMON M, ZSA ZSA i grupa BANG BANG.

Ovogodišnja utrka odvija se pod motom «Izađi na zrak i pobijedi (m)rak!», a koncipirana je na način da sudionici sami mogu birati koju će dužinu trčati. Naime, budući da je staza na Bundeku kružna i duga 5 kilometara, moguće je odabrati jedan ili dva kruga, odnosno rutu dugu 5 ili 10 kilometara. Dužinu rute moguće je odabrati prilikom prijave, ali i nakon samog starta.

Osim utrke, na Bundeku će se od 16 do 21 sat odvijati zanimljiv program za sve uzraste kojim ćemo dati svoj doprinos podizanju svijesti  o važnosti zdravog načina života. Posjetitelji će tako moći sudjelovati u različitim edukacijama, zdravstvenim i gastro radionicama, ali i uživati u zdravim smoothiejima, sokovima i koktelima, dok će sve o zdravoj prehrani moći saznati iz prve ruke, od nutricionistice Diane Gluhak.

Za sve one koji još aktivno ne trče, a željeli bi krenuti na pravi način, bit će organizirana škola trčanja, dok će se najmlađi posjetitelji moći zabaviti u dječjem kutku. Ovo sporstsko-zabavno događanje zaokružit će večernji koncert, a posjetitelje očekuju i uvijek atraktivne nagradne igre. Raznolik i bogat program  vodit će Martina Validžić i Marijana Perinić.

Bilo da se u ovu utrku uključite aktivno, kao trkači ili svojim dolaskom odlučite pružiti podršku trkačima i oboljelima od raka, svakako dođite na Bundek, provedite dan na zraku i učinite veliki korak prema svome zdravlju.

Humanitarna utrka Europa Donna Zagreb Pink Run ujedno je i najava «ružičastog mjeseca» – listopada, koji je svugdje u svijetu posvećen borbi protiv raka dojke. A upravo zdravi stilovi života, počevši od pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti pa do redovitih liječničkih pregleda, važni su za očuvanje zdravlja i rano otkrivanje bolesti koje spašava živote.

Do utrke je preostalo nekoliko dana, a prijaviti se možete do 20. rujna, ovdje.

Startni paketi se preuzimaju u trgovini Top Sport u Avenue Mallu u petak od 14 do 20 sati i u subotu na Bundeku od 16 sati.

18. DAN RUŽIČASTE VRPCE – 07.10.2017

Osamnaestu godinu zaredom, udruga Europa Donna Hrvatska organizirala je prigodan program obilježavanja Dana ružičaste vrpce na Cvjetnom trgu. Tema ovogodišnje kampanje tijekom  listopada jest “Rak dojke ne bira spol” čime se, uz žene, posebno želi osvijestiti i muškarce o važnosti prevencije i brige o vlastitom zdravlju. Između ostalog, na Cvjetnom se, u sklopu humanitarne kampanje Darujmo ružičasti život, prikupljao novac za kupnju aparata za intraoperativno zračenje, a bio je prisutan i dugogodišnji partner udruge Europa Donna, tvrtka Salvus.

DAN NARCISA 2017.

Zagreb, 25. ožujka 2017. – U subotu, 25. ožujka, na Trgu Petra Preradovića (kod Bogovićeve) udruga Europa Donna Hrvatska obilježila je 21. Dan narcisa. Tradicionalna javno-zdravstvena kampanja posvećena oboljelima od raka dojke i ove je godine bila u znaku prodaje narcisa, cvijeta koji simbolizira nadu, buđenje i novi život. Ovom akcijom poslana je poruka kako rano otkrivanje spašava živote te se naglasila važnost odlaska na redovite preglede.