Događanja

PINK RUN: Izađi na zrak i pobijedi (m)rak!

U subotu 22. rujna 2018. s početkom u 18 sati na zagrebačkom jezeru Bundek održat će se humanitarna utrka EUROPA DONNA ZAGREB PINK RUN u organizaciji Europa Donna Hrvatska uz bogat popratni sadržaj i glazbeni program za koji su zaduženi DJ SIMON M, ZSA ZSA i grupa BANG BANG.

Ovogodišnja utrka odvija se pod motom «Izađi na zrak i pobijedi (m)rak!», a koncipirana je na način da sudionici sami mogu birati koju će dužinu trčati. Naime, budući da je staza na Bundeku kružna i duga 5 kilometara, moguće je odabrati jedan ili dva kruga, odnosno rutu dugu 5 ili 10 kilometara. Dužinu rute moguće je odabrati prilikom prijave, ali i nakon samog starta.

Osim utrke, na Bundeku će se od 16 do 21 sat odvijati zanimljiv program za sve uzraste kojim ćemo dati svoj doprinos podizanju svijesti  o važnosti zdravog načina života. Posjetitelji će tako moći sudjelovati u različitim edukacijama, zdravstvenim i gastro radionicama, ali i uživati u zdravim smoothiejima, sokovima i koktelima, dok će sve o zdravoj prehrani moći saznati iz prve ruke, od nutricionistice Diane Gluhak.

Za sve one koji još aktivno ne trče, a željeli bi krenuti na pravi način, bit će organizirana škola trčanja, dok će se najmlađi posjetitelji moći zabaviti u dječjem kutku. Ovo sporstsko-zabavno događanje zaokružit će večernji koncert, a posjetitelje očekuju i uvijek atraktivne nagradne igre. Raznolik i bogat program  vodit će Martina Validžić i Marijana Perinić.

Bilo da se u ovu utrku uključite aktivno, kao trkači ili svojim dolaskom odlučite pružiti podršku trkačima i oboljelima od raka, svakako dođite na Bundek, provedite dan na zraku i učinite veliki korak prema svome zdravlju.

Humanitarna utrka Europa Donna Zagreb Pink Run ujedno je i najava «ružičastog mjeseca» – listopada, koji je svugdje u svijetu posvećen borbi protiv raka dojke. A upravo zdravi stilovi života, počevši od pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti pa do redovitih liječničkih pregleda, važni su za očuvanje zdravlja i rano otkrivanje bolesti koje spašava živote.

Do utrke je preostalo nekoliko dana, a prijaviti se možete do 20. rujna, ovdje.

Startni paketi se preuzimaju u trgovini Top Sport u Avenue Mallu u petak od 14 do 20 sati i u subotu na Bundeku od 16 sati.

18. DAN RUŽIČASTE VRPCE – 07.10.2017

Osamnaestu godinu zaredom, udruga Europa Donna Hrvatska organizirala je prigodan program obilježavanja Dana ružičaste vrpce na Cvjetnom trgu. Tema ovogodišnje kampanje tijekom  listopada jest “Rak dojke ne bira spol” čime se, uz žene, posebno želi osvijestiti i muškarce o važnosti prevencije i brige o vlastitom zdravlju. Između ostalog, na Cvjetnom se, u sklopu humanitarne kampanje Darujmo ružičasti život, prikupljao novac za kupnju aparata za intraoperativno zračenje, a bio je prisutan i dugogodišnji partner udruge Europa Donna, tvrtka Salvus.

DAN NARCISA 2017.

Zagreb, 25. ožujka 2017. – U subotu, 25. ožujka, na Trgu Petra Preradovića (kod Bogovićeve) udruga Europa Donna Hrvatska obilježila je 21. Dan narcisa. Tradicionalna javno-zdravstvena kampanja posvećena oboljelima od raka dojke i ove je godine bila u znaku prodaje narcisa, cvijeta koji simbolizira nadu, buđenje i novi život. Ovom akcijom poslana je poruka kako rano otkrivanje spašava živote te se naglasila važnost odlaska na redovite preglede.

Darujmo ružičasti život, projekcija fima “Mama”, tribina “Karcinom dojke od dijagnoze do suvremenih metoda liječenja


16. “European Breast Cancer Advocacy training Course”

Prošlog vikenda, u Milanu se održao 16. “European Breast Cancer Advocacy training Course” u organizaciji Europa Donne u kojem je sudjelovalo 57 žena, predstavnica država iz Europe i Svijeta. Bio je to vikend prepun informacija, razmjene mišljenja, usaglašavanja, te nadasve inspirativne snage. Bilo je prekrasno iskustvo upoznati toliko novih, snažnih žena, susresti stare prijatelje koji snažno rade na unaprijeđenju stava o raku dojke.

Divno iskustvo, razmjena iskustava i zajednički cilj: Biti što bolji, što glasniji i kompetentniji u sprovođenju onog što je najbolje za ženu. Uloga svih nas je poboljšanje zdravlja i svjesnosti prevenstveno kroz struku i edukaciju!


Hrvatski olimpijci trčali za oboljele od raka

Europa Donna Hrvatska i Solgar, štafetnom utrkom na stadionu Mladost, najavili su nastavak kampanje “Darujmo ružičasti život”. Već treću godinu zaredom, od svake prodane bočice formule Skin, Nails and Hair proizvoda tijekom listopada Solgar donira 10 kuna Europi Donni Hrvatska za kupnju aparata za intraoperativno zračenje.

Zagreb, 26. rujna 2016. – Danas su na atletskom stadionu Mladost brojni okupljeni novinari doznali što je, osim vrhunskih sportskih rezultata, zajedničko Sandri Perković, Goranu Čolku, Slavenu Rimcu i Luki Bukiću. Naši olimpijci štafetnom su utrkom “otvorili” mjesec ružičaste vrpce i najavili zajedničku akciju Europe Donne i Solgara “Darujmo ružičasti život”.

Umjesto sa štafetom, sportaši su, simbolično, trčali sa Solgarovom bočicom Skin, Nails and Hair proizvoda, ukrašenom ružičastom vrpcom, koju su, kao i svake godine, šivale vrijedne radnice Udruge Kamensko. Upravo taj Solgarov proizvod prodavat će se tijekom listopada u ljekarnama diljem Hrvatske, u sklopu kampanje “Darujmo ružičasti život”, a Solgar će 10 kuna od svake prodane bočice donirati Europi Donni Hrvatska za kupnju aparata za intraoperativno zračenje.

Štafetnu utrku naši su sportaši otrčali kao pravi profesionalci, a na kraju je Sandra Perković Solgarovu bočicu uručila predsjednici Europe Donne Hrvatska, doc. dr. sc. Vesni Ramljak, koja je skrenula pozornost na činjenicu da je potrebno neprestano osvješćivati žene, ali i muškarce, o važnosti prevencije i brige o vlastitom zdravlju.

“Lani je od raka dojke preminulo 1038 žena i 16 muškaraca. Broj oboljelih možda ne raste , ali i ne pada i zato je iznimno važno neprestano ponavljati – prevencija spašava život. Akcijama poput ove, zajedno s našim partnerima, pokušavamo naglasiti koliko je važno brinuti se o zdravlju prije nego što se pojavi bolest. Naši sportaši su nam upravo demonstrirali kako trče profesionalci, ali i rekreativno trčanje je jednako dobro za zdravlje i preporučujem ga svima. Sretna sam što i ove godine Europa Donna u Hrvatskoj ima partnera u Solgaru koji će nam prodajom svog proizvoda Skin, Nails, and Hair pomoći u prikupljanju novca za kupnju neophodnog aparata za intraoperativno zračenje”, izjavila je doc. dr. sc. Vesna Ramljak, prim. dr. med.

Humanitarna kampanja Europe Donne Hrvatska započela je krajem veljače 2013. godine, a trajat će sve dok se ne prikupi novac dostatan za kupnju aparata za intraoperativno zračenje.

“Kao i protekle dvije godine, nastavljamo partnerstvo s Europa Donnom kako bi se krajnji cilj što prije postigao. Statistike su i dalje poražavajuće, a jedini način da direktno utječemo na njih je kupnja aparata koji znatno skraćuje proces liječenja zračenjem i smanjuje dozu zračenja kojem su pacijenti podvrgnuti uobičajenim postupcima. Nadam se da će se građani i ove godine odazvati i da ćemo svi zajedno pomoći najviše što možemo”, izjavio je dr. Hrvoje Lisak, direktor marketinga i razvoja Salvusa, tvrtke koja u Hrvatskoj zastupa Solgar.

Štafetnom utrkom Europa Donna Hrvatska i Solgar ujedno su najavili i mjesec borbe protiv raka dojke te pozvali građane da im se pridruže u obilježavanju Dana ružičaste vrpce, u subotu, 1. 10. 2016., na Cvjetnom trgu u Zagrebu.


DAN RUŽE SABOL

Prof. Ruža Sabol je započela sa radom u Središnjem institutu za tumore 1979. godine i odmah po dolasku je osnovala Službu za rehabilitaciju onkoloških bolesnika. Stvarajući Službu definirala je koncept rada u tri pravca: medicinska rehabilitacija, psihosocijalna rehabilitacija i znanstveni rad. Uvela je onkološku rehabilitaciju u multidisciplinarni program liječenja onkološkog bolesnika, od trenutka postavljanja dijagnoze do terminalnog stadija bolesti.

Godine 1990. odlazi u mirovinu, ali još nekoliko godina radi kao predavač na Edukacijsko rehabilitacijskom fakultetu i Zdravstvenom veleučilištu iz kolegija Rehabilitacije.Prelaskom u Središnji institut za tumore prof. Ruža Sabol, pored redovitog liječničkog rada, uključuje se u rad Lige protiv raka zajedno s kolegama onkolozima, stvarajući i vodeći udruge onkoloških bolesnika.

Nakon odlaska u mirovinu i dalje ostaje aktivna u Hrvatskoj ligi protiv raka, u kojoj se 1993.godine na njezin poticaj utemeljuju dvije sekcije kao podružnice europskog i svjetskog pokreta borbe protiv raka dojke: Europa Donna – Europska koalicija protiv raka dojke i Reach to Recovery – nemedicinski program rehabilitacije žena s rakom dojke.

Uoči Dana državnosti, 29.svibnja 1993. god. Hrvatska liga protiv raka organizirala je u dvorani Hrvatskog vijeća europskog pokreta (Europski dom u Jurišićevoj ulici) svečano predstavljanje Povelje pokreta žena protiv raka dojke „Europa Donna“.

Glavni ciljevi Povelje pokreta žena protiv raka dojke „Europa Donna“ temelje se na nužnoj potrebi smanjenja pojavnosti i mortaliteta žena od raka dojke u Europi. U Proglasu Povelje „Europa Donna“ bilo je zacrtano da se u svim europskim državama sakupi milijun potpisa kojima se obvezuju zdravstvene i državne vlasti europskih zemalja da stvore uvjete za osnivanje više centara za dojku, povećaju broj mamografa te osposobi više stručnog osoblja kako bi se rak dojke ranije otkrio i uspješnije liječio.

Po prvi se puta danas, u organizaciji Udruge žena operiranih dojki Nada-Rijeka i Europa Donna Hrvatska, u Rijeci obilježio Dan Ruže Sabol na kojem je prisustvovalo osamdesetak predsjednica i članica Udruga žena operiranih dojki iz cijele Hrvatske. U bogatom programu sudjelovali su mr.sc. Ljiljana Vrcić-Kiseljak, bacc.med.tehn. Božica Šnajdar, prof. psihologinja Inka Miškulin, doc.dr.sc. Vesna Ramljak, doc.dr.sc. Franjo Lovasić te prof. dopredsjednica Udruge Nada-Rijeka – Saša Čohar Mančić.

“Važno je obilježiti ovaj dan zbog toga što se javnost treba osvijestiti o samopregledu i prevenciji budući da je u današnje doba rak dojke, ukoliko se otkrije na vrijeme, izlječiv“, za Teklić je izjavila Saša Čohar Mančić. Prije početka predavanja, Leana, Nika i Alen oformljeni u akustični glazbeni sastav, oduševili su sve prisutne izvanrednim izvedbama “Hallelujah” i “More Than Words”.


DAN NARCISA 2016.

Europa Donna Hrvatska – hrvatski forum za borbu protiv raka dojke je u subotu 19.3.2016. na Cvjetnom trgu obilježila 20. „Dan Narcisa“ – dan posvećen oboljelima od raka dojke. Taj iznimno važan dan i ovoga puta se održao u sklopu kampanje „Darujmo ružičasti život“, kojom Europa Donna prikuplja sredstva za kupnju aparata za intraoperativno zračenje. U prikupljanju sredstava u Zagrebu pomogle su brojne osobe iz javnog i društvenog života koje su subotnje jutro provele prodavajući narcise za ovaj vrijedan cilj. Dan narcisa se obilježio u cijeloj Hrvatskoj, u 39 gradova koji su svi članice Europa Donna Hrvatske. Svaki grad u kojem se manifestacija održala donirat će određenu sumu za kupnju aparata za intraoperativno zračenje.


SVEČANA PROSLAVA 20.obljetnice Europa Donne – Europske koalicije za borbu protiv raka dojke

Europa Donna Hrvatska proslavila je, humanitarnom revijom, 20 godina djelovanja europske koalicije u Europi. Revija se održala u Francuskom paviljonu, a za divnu scenografiju je zaslužan umjetnički direktor manifestacije Viktor Drago kojem i ovim putem od ♥ zahvaljujemo. Hvala i svima vama koji nas uvijek podržavate. Reviju su nosile hrabre žene koje su pobijedile bolest i brojne osobe iz javnog i društvenog života. VELIKO HVALA! ♥ (Foto:Mario Draušnik)

15. DAN RUŽIČASTE VRPCE – dan posvećen prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke

Hvala svima na sudjelovanju! Zahvaljujemo se partnerima SOLGAR, ADRIAMEDIA, FASHION.HR i dizajnerskom dvojcu eNVy room na predivnim majicama! ♥ Tokom cijelog listopada možete sudjelovati u kampanji “Darujmo ružičasti život” kupnjom Solgar – Skin, nails & hair vitamina u svim ljekarnama i kupnjom predivnih eNvy room & fashion.hr majica (IGGY CONCEPT STORE ili narudžbom putem maila [email protected]

DAN NARCISA 2014.

Održali smo, 19. godinu zaredom, DAN NARCISA – dan posvećen oboljelima od raka dojke. Cilj akcije je donošenje Nacionalnog programa za liječenje u specijaliziranim centrima te prodajom narcisa prikupiti sredstva za kupnju aparata za intraoperativno zračenje. HVALA SVIMA ♥

HUMUNITARNO-PUTOPISNA TRIBINA “PREKO ALPA DO NORDKAPPA”

Mladi putopisac Hrvoje Jurić, svoje avanturističko putovanje biciklom do Nordkappa, posvetio je svim oboljelim ženama od raka dojke u Hrvatskoj i kampanji “Darujmo ružičasti život”. U kinu Europa, održana je humanitarno-putopisna tribina u suradnji s STA Zagreb Travel Agency i Tucan Travel.

DAN RUŽIČASTE VRPCE 2013.
Europa Donna Hrvatska održala je, 14. godinu zaredom, Dan ružiaste vrpce. Generalni medijski pokrovitelj bio je časopis Story koji je izašao u posebnom ružičastom izdanju. Tradicionalna humanitarna šetnja krenula je povorkom od Hrvatskog narodnog kazališta.COSMOPOLITAN & SALSAM & EUROPA DONNA

U subotu, 15.06., u City centru, održana je plesna humanitarna akcija. Prodavali su se Cosmo i Nivea artikli, a sva sredstva išla su u fond za nabavku aparata za intraoperativno zračenje.

IZLOŽBA KLUBA LIJEČENIH NA DOJCI MEMMAE OSIJEK

12. lipnja 2013. godine održana je humanitarna izložba našeg dragog kluba u Osijeku, a sredstva su se prikupljala za kampanju “Darujmo ružičasti život”

UDRUGA SV. MARGARETA ZA KAMPANJU “DARUJMO RUŽIČASTI ŽIVOT”
Udruga žena liječenih od raka dojke Sv. Margareta, i članice Europa Donne, priključile su se kampanji “Darujmo ružičasti život” i prikupljale su donacije za aparat za intraoperativno zračenje. Mjesto radnje: Dubrava kod Vrbovca.

IVANA POPOVIĆ & MLADEN GRUBIĆ ART JEWELLERY ZA EUROPA DONNU
Ivana Popović i Mladen Grubić uključili su Europa Donnu i kampanju “Darujmo ružičasti život” u svoju zajedničku reviju na Fashion Week-u. Nakon izložbe “Promatrači” u MSU-u, Ivana Popović nastavlja aktivno sudjelovati u kampanji.


UDRUGA “VITTA PLOČE” I KONCERT “SAMO JEDAN ŽIVOT IMAMO”
Udruga “Vita Ploče” organizirala je koncert u Pločama pod nazivom “Samo jedan život imamo”. Prikupljena sredstva donirana su za aparat za intraoperativno zračenje.

MATIJA VUICA ZA EUROPA DONNU, CRO A PORTER 2013.
Ambasadorica kampanje “Darujmo ružičasti život” istaknula je ružičastom vrpcom na svojim modelima važnost kampanje i nabavke aparata za intraoperativno zračenje.

DAN NARCISA 2013.
Europa Donna Hrvatska 18. godinu za redom organizirala je Dan narcisa – dan posvećen oboljelima od raka dojke. Narcise su prodavale udruge i klubovi Europa Donne diljem cijele Hrvatske, a prihod od prodaje u Zagrebu je išao u fond za aparat za intraoperativno zračenje.HUMUNITARNA REVIJA U MIMARI 2013.

Humanitarnom revijom u Muzeju Mimara započela je kampanja “Darujmo ružičasti život” pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH dr. Ive Josipovića i Ministarstva zdravlja za nabavku aparata za intraoperativno zračenje. Zahvaljujemo se dizajnerima: ambasadorica kampanje Matija Vuica, ELFS, Loredana Bahorić, Envy Room, Aba D. Tomičić, Sisley, Martina Felja, XD Xenia Design, Sonja Lamut, Alex Dojčinović, Etna Maar, Ivica Skoko, Krie Design, MAK, Igor Galaš, Marina Design, Hippy Garden, Katarina Džale, Iva Karačić, Irena Berišić, Martina Sporiš, Igrajna Vargek Iggy, Pierre Cardin odijela.